Председателят на парламента Огнян Герджиков обясни, че с чужди карти гласуват депутати от всички парламентарни групи и той не може да се справи с тях. Днешното заседание беше прекратено предсрочно заради липса на кворум.

Днес Муравей Радев от ОДС поиска да бъде направена проверка с колко чужди карти са гласували вчера депутати от НДСВ. Според него гласуването е незаконно, защото са дадени гласове на депутати, които отсъстват от парламента.

"Каква проверка, проверката е направена, проверката е ясна, проверката е такава, че показва, за съжаление, че се е гласувало с чужди карти от всички парламентарни групи. Запитайте депутатите защо гласуват така. Аз водих борба като Сизиф, обаче не мога да действам като полицай и да бъда до всеки депутат", бяха думите на председателят на Народното събрание.

В 13 часа от "Коалиция за България" поискаха преброяване на депутатите.

"В дясната част на залата има точно 7 народни представители, в средната част има само двама народни представители и само от "Коалиция за България" са на работните си места", посочи зам.-председателят на ПГ на "Коалиция за България" Румен Овчаров.

След преброяването се установи, че в залата присъстват 105 депутати от необходимите 121. Заседанието беше закрито предсрочно поради липса на кворум.

Гласуването с чужди карти не може да се избегне. Така заместник-председателят на ДПС Емел Етем коментира приемането на първо четене на промените в Закона за приватизация вчера. Според нея проблем няма, защото депутатите предварително били заявили позиция по закона.

Според разпечатката, промените в Закона за приватизация са били подкрепени от четирима депутати от ДПС, които не са били в залата, сред които и Емел Етем.

"Взето е решение на съвместното заседание не само на двете ръководства, но и на съвместното заседание на двете парламентарни групи. Проблемът с гласуването с чужди карти е проблем, който отдавна стои в пространството. Явно това не може да се избегне", посочи зам.-председателят на ДПС. 

Изводът от днешния анализ, по думите на Емел Етем, е: "Движение за права и свободи е в политически възход."

Централният съвет на ДПС отхвърли предложенията на част от ръководството за промяна в устава, според която областните председатели трябваше да бъдат назначавани отгоре вместо избирани. Не е поставян въпроса за проблемите по места с изкупуването на тютюна. На предстоящата конференция в ръководството на ДПС е необходимо да бъде избран и българин, заяви Ахмед Доган, тъй като от 57 000 членове на движението, над  7 000 са българи.