Първото интернет преброяване в България започва точно в полунощ. Тогава ще заработи и уеб страницата на Статистическия институт, в която ще трябва да се регистрираме и да въведем личните си данни.

Първо трябва да се регистрирате в сайта на статистическия институт, който се намира на интернет адрес www.nsi.bg. На основната страница ще видите препратка към формата за регистрация и попълване на данните.

Въвеждането на информацията за вас и вашето семейство ще ви отнеме не повече от 30-40 минути. След попълването на анкетната карта ще получите специален номер, който трябва да запазите. Предайте го на преброителя, когато дойде в дома ви.

Тези, които са се преброили по интернет трябва само да предоставят своя код на преброителя. Той пък е длъжен да провери дали всички в жилището са се преброили по интернет. Ако има такива, които не са, ще бъдат преброени с хартиена карта.

В случай, че имате трудности с онлайн-преброяването, можете да потърсите помощ на телефон 0700 16 310. Може да пропуснете интернет-преброяването, но тогава у дома ще ви посети преброител, за да попълните хартиена анкетна карта. В нея понятията "домакинство" и "семейство" са разграничени.

Домакинството може да бъде едно или повече лица, които живеят в едно жилище или в част от него и имат общ бюджет. Например, студентите в общежитията - те най-често са трима студенти в една стая - това са три отделни домакинства. За семейството е важно да се знае, че едно лице не образува семейство.

Повече от 18 хиляди българи участваха в пробното интернет-преброяване през септември миналата година. Тогава най-активни бяха софиянци, а сега се очаква поне една трета от българите да изпратят данните си през световната мрежа.

120 лева е глобата, ако не участваме в преброяването.

В bTV Новините доц. д-р Мариана Коцева заяви, че няма място за притеснение относно защитата на личните ни данни от техническа гледна точка. Ако обаче се притесняваме дали на вратата ни не звъни преброител-менте – трябва да знаем, че до 10 февруари те нямат право да ни посещават.

След това пък задължително трябва да му поискаме личната идентификационна карта и да го проверим  на телефон 0700 16 310.