Жените, които консумират риба над три пъти седмично са по-малко застрашени от инсулт, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от шведско изследване.

Авторите на проучването от института "Каролинска" в Стокхолм са установили, че за жените, които включват в менюто си повече риба, рискът от инсулт в последвал 10-годишен период от време е с 16 процента по-малък, отколкото за тези, които консумират рибни продукти под един път седмично.

"В много страни, в това число и в САЩ, хората не включват в менюто си достатъчно риба. Повишената консумация на рибни продукти обаче може да е от голяма полза за населението", казва в придружаващия публикацията коментар д-р Дариуш Мозафарян, специалист от Харвардския колеж по обществено здравеопазване.

Експертите препоръчват за здравословен ефект да се набляга на консумацията на мазни риби като сьомга, скумрия и тон, които са богати на омега-3 мастни киселини. "Всеки вид риба е за предпочитане от това да не се включват никакви рибни продукти в менюто", допълва д-р Мозафарян.