Приватизационните сделки за дванайсет предприятия, сред които БТК и "Булгартабак" да се решават от Министерския съвет и Парламента и да не се обжалват пред съда. Това предвиждат предложените от Кабинета и одобрени на първо четене промени в закона за приватизацията. ОДС, "Коалиция за България" и десет депутати от НДСВ гласуваха против тези промени.

Според вицепремиера Николай Василев предприятията в списъка на правителството няма да подлежат на съдебен контрол, защото са свързани с националната сигурност на страната. Той заяви,че през последната година няма доказани сигнали за корупция в приватизацията и скандалите се създават от опозицията: "Напоследък навлязоха мощни икономически интериси, които създават проблеми на приватизацията."

Депутатите от ОДС, "Коалиция за България" и десет депутати от мнозинството смятат, че е абсурдно сделки, които са за милиарди левове, като тези за БТК и "Булгартабак", да не се обжалват пред съда при необходимост.

"Проблемът не е в закона, отстранете министъра и приватизацията ще тръгне", каза Васил Василев - ОДС. 

"Аз лично ще настоявам пред нашата група да бъде сезиран Конституционния съд", заяви Любен Корнезов - "Коалиция за България".

Според Никола Николов от НДСВ неговата партия, под натиск на партийното ръководство, извършва с тези промени национално предателство:

"Тук става дума за милиарди левове, които трябва да влязат в държавния бюджет, как ще се установи дали те са чисти или свързани с икономически интереси, ако не се обжалва пред съда."