Комисията "Кушлев" ще проверява политици и висши държавни служители. Това предвиждат промените в Закона за отнемане на имущество, придобито по престъпен начин, които подготвя Министерството на правосъдието. Висшите държавни служителите ще бъдат проверявани, когато има несъответствие в декларациите им или когато не са декларирали всичко. Проверките ще се правят след открити нарушения от органи, като Сметната палата, например.

Комисията "Кушлев" ще може да започва проверки и да налага запори преди още прокуратурата да е образувала дело срещу заподозрения. В момента тя действа само при повдигнато обвинение. Ще бъда преследвани и свързани лица, на които в повечето случаи извършителите, прехвърлят придобитото имущество.

„За тези трети лица остава валидно, че те трябва да са знаели, че това имущество е придобито по престъпен начин или да са могли да знаят това. Да няма как да не знаят и да подозират, че това имущество е свързано с нарушение на закона”, каза правосъдният министър Маргарита Попова.