Информацията на Съединените щати, че Ирак разполага с оръжия за масово унищожаване, означава, че мисията на инспекторите на ООН трябва да бъде продължена. Това заяви при пристигането си в София външният министър на Русия Игор Иванов. Той обобщи, че в София има две цели - подготовка на президентската визита на Путин у нас през март и консултации по кризата в Ирак.

"Всяка държава член на Съвета за сигурност има своя важна роля и отговорност за взетите решения. В Съвета за сигурност на ООН взаимодействаме с България в полза на мира. Има определени различия в подхода, но общото мнение е, че кризата в Ирак трябва да има мирно решение", каза министърът на външните работи на Русия.

Между България и Русия няма въпроси, които не могат да бъдат решени, с това убеждение Иванов се срещна с президента Георги Първанов.

"Важно е да превърнем политическата воля в продуктивно сътрудничество в търговията, военно-промишлената сфера, културата", посочи Игор Иванов.

Соломон Паси определи двустранните отношения като най-добри за последните 13 години, а президентът Първанов заяви, че е умерен оптимист. В отговор, руският гост отвърна, че оптимизмът трябва да бъде повече от умерен.