Предстои да бъде въведен стандарт за качество и при производството на вино и ракия. Вече има хора, които се занимават основно именно с това - да отглеждат биогрозде, от което да правят екологично вино. С един такъв производител се срещна наш екип:
Лозарските масиви край село Капатово са известни с това, че коловете, които придържат гроздовете, не са от бетон, както на повечето места у нас.
„Цяла Европа и цял свят са с дървени колове. Не случайно е това, значи бетоновите колове, ако се изрони от бетоновите колове, влиза в почвата и се получават канцерогенни вещества във виното”, коментира винопроизводителят Христо Илиев.
А от дървото гроздето тегли ценни съставки, които после преминават във виното. За своите лозя Христо Илиев вече не използва и химия - твърди, че виното, направено от тях, е напълно чисто.
„Като количество е по-малко, затова защото това не се тори. Няма никакви торове, няма никакви пестициди, значи не се слагат в него”, допълни той.
Освен че не се тори, лозето не се и пръска. За сметка на това изисква повече труд. Дали гроздето отговаря на изискванията за биопродукт следи специализирана фирма. Единственият начин да се разпознае биовиното е като се опита, защото нито цветът, нито аромата са определящи. И тъй като официално все още няма понятие като биовино, произведеният от екологично грозде еликсир на практика е точно това, обяснява Илиев.
„Българите се събуждат вече, не може да пият и да ядат онова, което не се пие и не се яде, нали така”, попита Илиев.