Предприемчиви българи са намерили начин да улеснят производството на домашно вино. Да си направиш вино у дома е трудоемка дейност. Ето какво предлагат те.
Купуваш грозде и го получаваш смляно, и то безплатно. На един от софийските пазари услугата е много популярна, защото доста улеснява хората.
"Иначе си губят един ден само за да го мелят и оправят и сигурно заради това се е увеличило доста търсенето, примерно двойно се е увеличило", коментира Калоян Цоков, търговец.
Кирил от много години приготвя виното си именно по този начин. В бидоните изтича гроздов сок. Когато се прибере, героят ни трябва само да го прелее в друг съд, където сокът ферментира и после се затваря. Резултатът - домашно вино, приготвено по по-лесен начин и за по-малко пари.
"Еми да! Ето, сметнете го - примерно 60 литра по 2 лева се пада и пиеш хубаво вино, а в магазина 2 лева, но не е вино". Така и Кирил потвърждава народното схващане, че по-хубаво от домашно приготвеното няма.
