Медицински сестри и санитари от Александровска болница са подготвили писмо до премиера, в което настояват за увеличение на основните си заплати. Възнагражденията им не са вдигани с бюджетните 10%, защото болницата по закон е търговско дружество.

"Моята заплата не е променяна от 2 години. Аз съм старша сестра в операционна зала и работя тук от 73-та година", споделя една от протестиращите.

Смените на лекарите, сестрите и санитарите са по 12 часа. Даниела Величкова работи в болницата от 17 години:

"Със щат 197 лева съм за толкова години и всички колеги са така."

За нощно дежурство сестрите получават около 40 стотинки.

Нощен труд за 64 часа - 4 лева и 48 стотитнки.

В отделението медицинските екипи се грижат за пациенти с хепатити и други заразни болести. За месец им се събират около 120 часа.

Вреден труд - лев и 43 ст.

Увеличение на основните заплати трябва да направи ръководството. Миналата година болницата е погасявала дългове. За тази година прокуристът твърди, че от здравното министерство е поискано увеличение на фонд "Работна заплата", но не си спомни процентите.

Фонд "Работна заплата" е минимален.

Бюджетът е върху 1 770 служители, а болницата има 1 950. Изводите са ясни.

Д-р Кирилов твърди, че с парите от Здравната каса като цяло заплатите на всички са се увеличили. Но тези пари не променят основната заплата.

В крайна сметка това е увеличение на основния трудов договор, което е важно за осигуровки, пенсии и т.н.

Същият проблем е и в други болници в страната. От здравното министерство съобщиха, че готвят промени в инструкцията за образуването на работните заплати в тези лечебни заведения, с които ще има увеличение на възнагражденията.