На 14 септември темата в рубриката "Бъдете здрави" беше за профилактичните прегледи на децата от очен лекар.

Детският офталмолог доц. д-р Грета Алексиева е категорична, че децата много често не четат и не искат да учат, защото не виждат добре.

Увреденото зрение, когато не става въпрос за кривогледство, не може да се установи от детето или родителите. Единствено профилактичното изследване на зрението позволява да се установи вида и степента на нарушеното зрение. Обикновено се налага лечение на амблиопията - "мързеливо око" със специални упражнения и носене на очила.

Експертите от Световната здравна организация (СЗО) отбелязват, че 2% от детската популация страда от "мързеливи очи". Вече съществува нова апаратура за проверка на зрението дори и на бебета. За да се привлече погледа им, апаратът святка и издава звукове подобни на електронна игра.

Д-р Виолета Чернодринска - детски офталмолог, със задоволство сподели, че децата днес приемат с лекота носенето на очилата заради герои като Хари Потър.

Синът на Вихра Танчева е опериран заради птоза на клепачите, която е била комбинирана с амблиопия. Той ще тръгне на училище със значително по-добро зрение, а очилата си носи с желание.

Димитрина Янева също е майка на дете, на което предстои тръгване в първи клас. Амблиопията при него е била установена случайно на профилактичен преглед. След проведеното досега лечение момчето успява да види един ред по-надолу на таблицата.

Стига в ранното детство да се установи "мързеливото око" лечението е успешно. Най-добре е зрението да се провери поне два пъти в детството на 4 и 7 години, особено преди тръгване на училище.