Поводът за поканата на Мариус Куркински в студиото на "Тази сутрин" е честването на 90 години от рождението на големия български писател Николай Хайтов с постанвоката "Сътресение".

Утре ще се играе нейното 123-то издание на сцената на Сатиричния театър от 19:00 ч.

За оттеглянето си от светския живот Куркински споделя: "Това стана може би, защото наистина се затворих доста в театъра. А той започна много силно да ми влияе като личност. Ако си избрал театъра като своя съдба, някакси двете неща много не се съчетават."

Аз отказах да представям себе си като някаква звезда или някаква вип персона.

Театралният актьор, особено в България, трябва да има съзнанието за работещ човек, а не за звезда, споделя Мариус Куркински.

Артистът категорично отрича да му липсват годините от неговата музикална кариера. Според него, това е било просто част от актьорската игра.

"Това ти-ри-ри-рам беше прекалено весело и нахилено, много юрнато, прави ми се нещо по-сериозно като музика, нещо близко до автентичния фолклор", признава още той.

Никога не правя компромиси с комерсиалното в театралните си постановки, признава Мариус.


По повод своята постановка "Сътресение" утре , Мариус казва: "Хайтов не е опрял до това аз да го чествам и да му правя вечер. Това е едни голям български писател, който трябва да бъде зачетен и споменаван при всеки един удобен повод."

"Когато трябваше да направя премиерата на 15 септември преди три години, аз се уплаших много от текста. Той е много силен, много суров, много смел, много български и безкомпромисен", разкрива респекта си от творбата на Хайтов Куркински.

"От този човек съм научил много неща, той ме е спасявал със словото си много пъти в моменти на слабост, в моменти на съмнение", казва още Мариус.

"Аз съм посветил тези текстове на дядо ми. Тъй като той си отиде, усещах необходимост от връзка за диалог с тези хора. Мъчно ми е за хората от миналото, които ние погребахме през този преход. Възрастни, натикани по гробовете набързо, заради нашите амбиции. А от тях можехме да чуем много", споделя още той.

Тук Мариус призовава младите хора повече да комуникират със своите близки, с родителите си, да ги питат за тяхното минало, за живота им. За да не съжаляват и да не плачат, когато вече е късно.

Хайтов ме върна в прегръдката на тези хора, в раят, наречен детство, споделя големият артист.

В края на разговора Мариус, освен на постановката си "Сътресение", покани зрителите и на стотното си представление на спектакъла "Рибарят и неговата душа", което ще се играе днес  в Театър 199.

 

Култура & LifeStyle

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времетo