Създаването на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност – БОРКОР, само увеличава броя на звената за контрол без да е ясна границата на правомощията им. Това заяви депутатът от левицата и бивш вътрешен министър Румен Петков. Според него Той е убеден, че трябва да бъде направена детайлна оценка на законодателната уредба и правомощията, които имат ДАНС, БОРКОР и МВР. По думите му законодателни промени трябва да разграничат задълженията им, което би довело до повишаване на ефективността в дейността им.

Румен Миланов е изключително подготвен, опитен и почтен човек, но това само по себе си не можело да бъде гаранция, че службата БОРКОР ще работи ефективно, смята Петков.

По думите му в момента и ДАНС, и БОРКОР имат информационно-аналитични функции, но нямат разследващи и не е ясно на чий анализ трябва да се опре държавата, правителството, президентът, когато трябвало да вземат своите решения в тази сфера - на ДАНС или на БОРКОР.

БОРКОР трябва да прави анализ за възможните корупционни схеми и корупционен натиск и да предлага решения за отстраняването им в държавната машина, както и технология за ефективно противодействие, посочи депутатът.

Петков заяви още, че оставката на председателя на ДАНС Цветлин Йовчев не отменя необходимостта от поемане на политическа отговорност, която трябвало да се изрази в освобождаване на министъра на вътрешните работи и в законодателни промени, относно технологията и режима на използването на СРС-тата.