На 10 септември в рубриката "Бъдете здрави" д-р Вергиния Николова показа една от 12-те мобилни лаборатории за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН.

В лаборатории на колела за една година се извършени над 30 000 изследвания. Доказаните всички вирусоносители у нас на HIV/СПИН са 280.

Тестовете, които се извършват в подвижните лаборатории, както и в стационарните лаборатории в КАБКИС (кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН) са ориентировъчни.

Когато пробата е положителна се извършват още потвърдителни изследвания преди да се постави окончателната диагноза.

Вирусологът д-р Вяра Георгиева от Националната референтна лаборатория по СПИН и консултант към МЗ успокоява, че човекът с диагноза СПИН, регистриран под номер 1 у нас, е жив и продължава да работи.

Известно е, че болестта се предава по кръвен път и при полов контакт. Най-рисков контингент са венозните наркомани и хомосексуалистите.

Целта на подвижните лаборатории е да посетят и по-отдалеченирайони, например ромски махали или места, където се събират наркомани. Тестът отнема около 2-3 минути, а от изследващите специалисти може да се научи повече и за предпазването от заразяване с вируса на СПИН.

 

Грижа за здравето

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времето