Върховна административна прокуратура е образувала преписки и е възложила проверки за законност на Държавната агенция по туризма и Комисията за защита на потребителите. Проверките са образувани във връзка с трагичния инцидент, при който 15 български туристи загинаха в Охридското езеро и твърденията в медиите за възможността и у нас да има случаи на нарушаване изискванията за безопасност на плавателните средства, както и за неспазване на условията и правилата за извършване на туристическа дейност.

Спрямо туроператори и туристически агенции, които не спазват нормативните изисквания, ще бъдат предприети действия за заличаване на регистрацията им, при условията на Закона за туризма.  

Проверка е образувана и срещу министъра на околната среда и водите и Изпълнителната агенция "Морска администрация" по спазването на Закона за водите, Кодекса за търговско корабоплаване, Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на България, и подзаконовите нормативни актове към тях.

Прокуратурата ще проверява и извършваната дейност на контролните органи, които отговарят за спазване на законодателството в тази насока.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето