От аптечната мрежа е изчезнало лекарство за профилактика на бронхиална астма при деца до две години. За това сигнализираха наши зрители.

Кристиян е едва на година и три месеца. Въпреки крехката си възраст момченцето е с диагноза бронхиална астма. За да не живее със заболяването цял живот, трябва да приема специално лекарство за бебета. От два месеца обаче лекарството го няма. Лекуващият лекар посъветвал майката да купи същото лекарство, но за деца над две години.

Той се е свързал с производителя на лекарството и се установи, че лекарството е със същото съдържание и го изписа на детето ми. То е под формата на таблетки, но може да се стриват. Става и за дъвчене и смучене, обясни майката на Кристиян.

Когато отиват в аптеката, фармацевтът се съгласява, че съставът на двете лекарства е еднакъв и предлага на майката да го стрие на прах, за да стане подходящо за бебе. Въпреки че и двете лекарства се поемат от Здравна каса, се оказа, че трябва да платят.

От Здравната каса коментираха пред bTV, че  характеристиката на лекарството изисква то да не се приема от по-малки деца. Потърсихме и мнението на специалист по детски болести. Лекарите обясняват, че при стриването на таблетките се нарушава целостта на медикамента, затова не препоръчват на майките да го правят.

Категорично не! Това не препоръчва и самата фирма. Считам, че не би могло да доведе до тежки последици, но се променя усвоимостта на медикамента, обясни д-р Мирона Димитрова, педиатър.

От фирмата вносител обещаха, че лекарството ще бъде отново в аптеките до първата седмица на март.