1 USD
1.82822 BGN
Петрол
Bitcoin
$63,818.0

Потребителските кредити бележат ръст

БГ Бизнес
 

Най-търсени са кредити в евро - около 10 000 за 10 години

Все повече българи предпочитат да си купят нов имот с потребителски кредит, а не с ипотечен, отчита за месец август Асоциацията на кредитните консултанти. Любопитната тенденция експертите обясняват с факта, че сроковете за отпускане са по-кратки, изискват се по-малко документи и не се харчи за нотариус, което компенсира по-високите лихви.

Кредитните консултанти отчитат значителен ръст на средния потребителски кредит. През август той надвишава 11 000 лева, докато за първото полугодие е бил под 8 500 лева.

Най-търсени са потребителските кредити в евро - около 10 000 за 10 години. Интересът се възвръща при всички възрастови групи.

Основната група кредитополучатели остават потребителите, които имат спестени пари, ясно бъдеще и месечен доход над 1500 лв.

Според консултантите доверието на пазара расте, а цените са паднали достатъчно, за да мотивират хората, които имат нужда от жилище, да купуват.

"Не трябва да очакваме, че нещата изведнъж ще тръгнат на добре. Трябва да сме внимателни, да преценяваме, но който в момента иска да купи жилище на добра цена, подпомогнат с кредит, ще може да го направи при малко по-добри условия", каза Тихомир Тошев.

При ипотечните кредити за нови клиенти също има раздвижване.

"Средните лихви вече се колебаят между 8.5% и 9.5%, което за този период е малко по-изгодно, защото се стигна до подобряване във другите параметри на кредита – леко намаление в таксите, няма такса за предсрочно погасяване, отстъпки в част от застраховките, които съпътстват ипотечните кредити", допълни Тошев.

На хората с ипотеки, направени преди кризата, консултантите препоръчват да изчакат с предоговарянето поне до средата на следващата година.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии