Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков разпореди на Изпълнителна агенция "Морска администрация" щателни проверки на техническото състояние и безопасността на плавателните съдове за сезонен превоз на пътници, вписани в регистъра на корабите на България. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта информационните технологии и съобщенията.
 
Контролът по изпълнение на заповедта е възложен на заместник-министър Камен Кичев, а срокът за представяне на доклада е 5 октомври тази година.
   
В началото на всеки летен сезон териториалните дирекции на "Морска администрация" в Бургас и във Варна извършват регистрация на плавателните съдове за сезонен превоз на пътници, затова бройката им варира всяка година.
   
За сезон 2009 г. на територията на Бургас и областта са регистрирани 94 съдове от този вид. Средната им възраст е 8-10 години.
   
Сред проверките, които дирекция "Морска администрация" в Бургас прави, са за разположението на кейове (без документи за експлоатационната им годност), ползвани от яхти и малки кораби. През настоящия летен сезон са извършени извънредни проверки в Слънчев бряг. Проверявани са множество джет-ски бази по Южното Черноморие и са издадени предписания за носене на спасителни жилетки и за инструктаж преди тръгване.
   
За сезон 2009 г. на територията на Варна и областта са регистрирани 56 плавателни съда за сезонен превоз на пътници със средна възраст 10 години. В този период дирекция "Морска администрация" във Варна е извършила 23 извънредни проверки на лодки, в Балчик - 14, а в Камчия - пет. По време на проверките не установени условия за съставяне на акт за административно
нарушение.
   
Изпълнителната агенция "Морска администрация" поддържа единен регистър на всички български кораби и лодки. Плавателните съдове за сезонен превоз на пътници са част от общия регистър. Изпълнителната агенция не поддържа отделен списък за този вид съдове. В случай, че бъде поискана информация от "Морска администрация", тя се заплаща предварително и се подава писмено, се посочва в съобщението.
   
Регистърът е разделен на две части - на големите и на малките кораби. Отграничителният белег за морските кораби е техният бруто тонаж. Регистрацията на всички плавателни съдове, които извършват стопанска дейност, е задължителна.
 
Техническите изисквания към отделните видове морски и речни кораби, прегледите, на които те се подлагат и документите, които им се издават, са регламентирани с приложимите международни конвенции, по които България е страна.
   
Изпълнителната агенция "Морска администрация" има компетенции по отношение на регистрацията и проверката на техническото състояние на плавателни съдове по море и по река Дунав. Заради липсата на териториална компетентност от страна на агенцията контролът върху плавателните съдове по реки и язовири е задача на собствениците на всеки язовир, както и на съответните общини, посочват от министерството.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето