Осемдесет и шест хиляди ферми, които трябваше да бъдат затворени, ще получат отсрочка от две години за да покрият изискванията на Брюксел. Това съобщи премиерът Бойко Борисов.

Според него земеделският министър Мирослав Найденов ще направи всичко възможно този срок да бъде спазен. Борисов, министри, дипломати и кметът на София днес откриха официално новата метростанция при Софийския университет.

От вчера в реална експлоатация е свързващата отсечка между досегашните два отделни участъци от пл. "Света Неделя" до Квартал Обеля" и от националния стадион до "Младост 1". Премиерът лично изпробва трасето от "Младост" до Университета.

В най-натоварените часове сутрин между 7 и 10 и вечер между 16 и 20 часа мотрисите ще се движат през 4 минути и 15 секунди.

Горе-долу с тази скорост през трасето премина и премиерът Борисов. За час той разгледа станцията в "Младост", пропътува разстоянието до "Орлов мост", пи саке с японския посланик, откри паметна плоча, полюбува се на 18-тия шадраван, проектиран в рамките на кметския му мандат, раздаде автографи и откри новата станция на метрото.

"След три години ще бъде завършен и участъкът от "Обеля" до хотел "Кемпински". След три години софиянци ще могат да пътуват към морето по магистрала "Тракия". Въпреки прогнозите на министър Плевнелиев, аз съм убеден, че ще успеем да завършим и този обект по-рано, ако това правителство е на власт. Ще го разреши и Брюксел", каза Борисов.

Според премиера новата метростанция е пример за това как се работи в столицата - вместо известната гей дискотека "Спартакус" в подлеза вече има книжарница на Софийския университет.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето