"Държавата не е в състояние да направи това, което се случва в останалите напреднали европейски страни. За пръв път се опитва сегашното правителство да въведе нов подход, но поради невъзможност изведнъж да се променят методите на работа не се виждат кой знае какви резултати в тази
посока", каза в студиото на bTV лидерът на РЗВ Яне Янев.

Проблемът е заложен още в Конституцията

Да речем, ние сме единствената държава от Европейския съюз, която няма конституционен регламент за това какво се случва при извънредно положение, каза Янев. По думите му законът по предложение на Емел Етем "е един законодателен тюрлюгювеч, от който не произлизат никакви ясни приоритети и функционалните връзки са заличени".

Няма субординация и не се знае кой пред кого докладва, и как всичко се случва, така че да върви максимално бързо и в полза на обществото, посочи Янев.

В Македония мигновено министърът си подаде оставката

Петър Мутафчиев при толкова трагедии в страната и при доказана експертиза, че вагоните, които внася, се самовакуумират и по този начин се случват пожари, досега не е пипнат. Този въпрос е разглеждан от миналата комисия за борба с корупцията в 40-ото Народно събрание, има един куп сигнали в прокуратурата, но Петър Мутафчиев се разхожда в кулоарите на българския парламент, недосегаем, без да му е потърсена каквато и да било отговорност, отбеляза Янев.

Той посочи, че и след трагедията в Ямбол, на датата за траур в Министерството на вътрешните работи високопоставени служители били на гуляй.

Това показва една дебилност на хора, които са се самозабравили напълно  
 

Да имаше една оставка, но по други причини. И до ден днешен не се разкри въпросното "Ауди" на кого е - на министъра ли, на заместник-министъра ли, което показва какво е нивото на държавност. То е почти нулево, щом като не се знае кой министър с каква кола се движи, каза лидерът на РЗС.

Попитан дали има доклад, писан от ДАНС и даван на премиера Станишев, с който разполага и сегашният български премиер Бойко Борисов, така както каза Алексей Петров, в който е визирана корупцията по високите етажи на предишната власт, и там има имената на 10 български министри, посочени като корумпирани, Янев каза:

"Не искам да правя анализ или литературно четене на интервюто на Алексей Петров. Той е достатъчно рутиниран университетски преподавател, който може да си прави съждения там, където си поиска. Не може да се казва, че няма доклад и да се хваща човек за думата доклад, каза Янев и отбеляза, че докладването може да стане по различни начини – устно, по телефона, чрез справка, чрез докладна записка, анализ.

"Но във всички случаи по линия противодействие на корупцията министър-председателят Станишев е получавал десетки документи, в които има един куп министри, заместник-министри, областни управители, заместник областни управители, кметове, висши държавни чиновници. И няма как той да не е получавал, че ДАНС работи по досъдебни производства и прокурорски преписки, отнасящи се към съответните министри, заместник-министри или високопоставени държавни чиновници", каза лидерът на РЗС. По думите му, Петко Сертов му е показал документи, които показват, че ДАНС са работили по корупцията по високите етажи с факти. Янев обаче отказа да посочи имена.

Лидерът на РЗС каза, че Иван Костов е изнесъл класифицираната информация пред медиите по делото "Галерия". Янев ще изпрати на председателя на Народното събрание г-жа Цецка Цачева докладна записка по случая.

Лидерът на РЗС ще предложи Комисията за контрол над ДАНС да заседава извънредно и да приеме правила за огласяване на официална информация от комисията. Точка от дневния ред да бъда и делото "Галерия", за да бъде изслушан Петко Сертов, предлага Янев.

Няма да има милост за никого

За по-малко от един месец в антикорупционната комисия са дошли 93 сигнала, каза Янев. Той предлага още поканата на комисията за изслушване да бъде задължителна.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето