Жителите на родопското село Мочура не успяват да опазят реколтата си от преминаващи през границата гръцки крави и коне. Стадата пасат необезпокоявани на българска територия, съсипвайки насаждения с картофи и фасул.

Гръцкият добитък може да се види както в околностите на Мочура, така и в самото село. Четириногите емигрират обикновено през горещите летни месеци, когато пасищата в северните части на Гърция са изсъхнали. Проблемът с преминаващите през границата гръцки животни е от години, след отстраняването на оградите с бодлива тел от времето на желязната завеса. През последните два месеца обаче чуждите стада се превръщат в заплаха за реколтата, стъпкват посевите, изяждат фасула.

За жителите на Мочура нивите с картофи и фасул са основно препитание. Отгледаният с много труд боб не успява да узрее, стъпкан и изяден от гръцките крави и коне. Хората в селото досега не са се изкушили да задържат гръцкия добитък в своите обори.

Безрезултатни остават оплакванията до различни институции на жителите на Мочура. А ежедневните коментари в селото за външната политика обикновено стигат до заключението, че Шенген не важи за животните, а само за хората.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето