По данни от проверки на Националната ветеринарномедицинска служба в заведенията за обществено хранене по черноморските курорти се използват животински продукти с изтекъл срок на годност. Каква храна се предлага на туристите и как се зареждат заведенията ще разберете от следващия репортаж.

Отивайки на ресторант всеки от нас очаква да получи срещу парите си прясна и добре приготвена храна. Доверяваме се на външния вид и вкусовите данни на ястието и не винаги можем да сме сигурни дали месото например не е с изтекъл срок на годност. Според собственици на заведения по варненското Черноморие плодовете и зеленчуците се зареждат всеки ден, а месото през ден.

Семейство Смит от Великобритания идват на почивка във Варна от 17 години и до сега не са попадали на развалена храна в българско заведение.

"Не никога не съм яла лоша храна,само веднъж не бяхме доволни от порция пилешко, защото не беше допечено. Пилешкото беше почти сурово, но това беше преди 15 години", каза Полин Смит.

Българските туристи обаче имат други впечатления от родните ресторанти.

"Мисля, че не е правилно и храна с изтекъл срок на годност не би трябвало да се сервира на клиентите. Това говори лошо за нашия туризъм като цяло".

Заведенията за обществено хранене, както и малките хранителни магазини, които работят със суровини от животински произход, се водят на регистрация в РИОКОЗ. Те са и контролният орган, който прави проверки в такива обекти.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето