Правителството в Триполи ще отхвърли исканията за компенсации от роднините на жертви, убити с оръжия, които Либия е доставяла на Ирландската републиканска армия през 80-те и 90-те години. Това заяви синът на либийския лидер Муамар Кадафи Сейф ал Ислам в интервю за британската телевизия "Скай Нюз". Той допълни, че ако се наложи, спорът ще се решава в съда.

Британският премиер Гордън Браун заяви, че ще подкрепи исковете на семействата. Това се тълкува като обратен завой в позицията на правителството. Преди време Браун каза, че не смята за целесъобразно да влиза в двустранни преговори с Либия по въпроса за компенсациите.

Новината разгневи роднините на британците, загинали при нападения на ИРА, още повече, че близките на американските жертви на терористи, въоръжавани от либийците, получиха обезщетения от Триполи. Сейф ал Ислам бе категоричен, че британските претенции ще бъдат отхвърлени.

"Всеки може да почука на нашата врата и да поиска пари, но тогава ще отидем на съд, имаме адвокати. Не живеем в джунглата", каза Сейф ал Ислам, син на Муамар Кадафи.

Той разкри още, че британският премиер Тони Блеър не е участвал в преговорите за освобождаването на атентатора от Локърби. По думите му случаят е силно политизиран.

"Отвратителното в случая е поведението на британските и американските политици. Те използват човешката трагедия, както на г-н Меграхи, така и на семействата на жертвите, с оглед на наближаващите избори във Великобритания...Крайно неморално е да се използва тази трагедия, за да преследваш свои собствени политически цели, а точно това се случи в Лондон", отбеляза Сейф ал Ислам.

Премиерът Браун отрече, че има "двойна игра" или сделки във връзка с освобождаването на Меграхи. Публикувани преди няколко дни в Лондон официални документи обаче довеждат на заключението, че зад решението се крият британски търговски интереси спрямо Либия.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето