Днес в Македония е обявен национален траур. България почита паметта на 15-те жертви на трагедията в Охридското езеро.

Българската прокуратура започва собствено разследване на инцидента. По принцип, по закон България е длъжна да разледва всяка една смърт на свой гражданин на територията на друга държава. От тази сутрин в Скопие се намира представител на Националното следствие.

Най-належащо за момента е извършването на аутопсия на 15-те загинали. За тази цел близките им трябва да пристигнат за идентификация на телата в Скопие. Аутопсиите ще приключат най-вероятно утре.

Полицията патрулира около мястото, където е потопен корабът. Водолазни екипи са заснели плавателния съд и българските разследващи ще разполагат с кадрите. 

"От онова, което ми беше показано, най-силно впечатление прави, че е скъсано въжето, което прави връзка между кормилото и задната перка. И оттам вече идват някои от версиите, които аз не бих могъл да коментирам - които са работа на следствието. Със сигурност, това е повлияло на нагласата на самите пътници - това е довело до паниката и е увеличило броя на жертвите", коментира българският президент Георги Първанов.   

Той допълни, че до момента не е ясно защо е в експлоатация кораб на 87 години. "Неговата дата на производство е 1922 г. Това е немски военен кораб, най-вероятно от Първата световна война", допълни държавният глава.

Въпреки че реално корабът е потънал на 7-8 метра, според експерти той ще бъде изваден много трудно.

Късно снощи беше задържан собственикът на плавателния съд. Фирмата "Илинден" е имала лиценз за експлоатация на кораба до 2010 г.

С правителствения самолет Ту - 154 снощи пък бяха прибрани оцелелите от трагедията. Самолетът беше изпратен от премиера и кацна на българска земя точно в 22:20 ч.

38-те оцелели бяха видимо стресирани. Всички описваха как корабът се е наклонил наляво и е потънал за минута.

- Как се спасихте?

- Хващахме се за останки от кораба.

Някои обаче не са имали този късмет.

Психолозите определят двама от пострадалите като изключително травмирани от случилото се. Девет са получили хипертонични кризи. Със специална рампа един от пострадалите бе пренесен в реанимобил от самолета, който го превози от реанимацията на охридската болница.

Имаше създадена организация всички пристигнали да бъдат прегледани във Военно-медицинска академия (ВМА), те обаче предпочетоха да се приберат по-скоро в къщи.

"Съжалявам, че ги размотаваха час и половина на летището. Всеки български гражданин ще бъде транспортиран до дома си", заяви премиерът Бойко Борисов. След разговор с македонския си колега Борисов съобщи, че причината за потъването на корабчето е техническа.

"Чух за подадени оставки. Виновни винаги ще се намерят. Но дано поне се засрамят за Спаска и там да се отрегулират нещата", допълни премиерът.

След кацането на правителствения самолет на летище "София", по-голямата част от пострадалите бяха закарани по домовете им с микробуси и полицейски ескорт. От днес община Антон, откъдето са 8 от жертвите, е в тридневен траур.

Най-голямата част от спасените след трагедията в Охридското езеро са от Златица, Пирдоп и Антон.

Половин час след полунощ те пристигнаха по родните си места. Шокирани от преживяното, някои от тях отбягваха камерите и журналистите.

Тези, които успяваха да съберат сили, за да говорят, разказваха с ужас за преживяното.

- Шокът, който преживяхме е невероятен, не го пожелавам на никого. Както си пътувахме, просто ни разказваха какво предстои да се случи, видяхме завой надясно и корабът се обърна. Истински "Титаник", виждаш хората как плуват, умрели.

- Какво се случи. Развали се корабчето и потъна. Как да ти го опишем - трагедия.

Не по-малко потресени бяха и роднините им, които чакаха със сълзи на очи своите близки.

Нито един от пострадалите при трагедията няма сериозни травми. От десетте постъпили във ВМА вчера, тази сутрин вече бяха останали само четирима - мъж с контузни рани на гърба; жена с аспирационна пневмония и две жени в тежък шок. Десетте от пострадалите в Охрид нямат ясни спомени за случилото се. Това състояние на остър стрес трябва да отшуми до 72 часа. Психолозите на ВМА са в постоянна връзка с тях и имат готовност да ги консултират при необходимост. 

Причините за трагедията тепърва ще се уточняват. Най-вероятно потъването на кораба е резултат от претоварване или от пробойна. У нас Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и Комисията за защита на потребителите започна проверка на фирмите "Солак" и "Клюнчев".

Националния туристически регистър показа, че и двете фирми не са регистрирани като туроператори. Това означава, че те нямат право да извършва организирането на групови или индивидуални туристически пътувания.

 

Спортните събития от деня

 

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето