„В период на горещи дни термогенезата и метаболизмът на човек се променят. Поради което по-трудно преработваме храни, които не би трябвало и да консумираме“.

Това коментира в „Тази сутрин“ проф. д-р Веселка Дулева, главен координатор на съвета по "Хранене и диетика" на Министерството на здравеопазването.

„Това са по-мазни храни, червени меса, пържени храни, така наречените тежки храни, колбаси. Те допълнително натоварват организма в период на горещини“, уточни тя и допълни, че алкохолът също трябва да бъде изключен от диетата ни.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

„През този период трябва да консумираме по-лека храна, предимно зеленчуци, плодове. Плодовете са изключително важна храна, която може да ни разхлади през лятото, но трябва да внимаваме за изключително сладките плодове, защото те са носители на фруктоза“, поясни експертът.

„Динята е с високо водно съдържание, зеленчуците са с ниска енергия, лесно се преработват, осигуряват антиоксиданти и вещества, които ни позволяват да се борим с температурите навън. Прекрасен вариант са тараторът и гаспачото“, посочи проф. д-р Веселка Дулева.

"Да пием вода регулярно и да предлагаме често на малките деца", призова още тя и отбеляза, че кафето има дехидратиращ ефект.

Какво още посъветва специалистът - чуйте във видеото.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте btvnovinite.bg в TIKTOK