Дни преди празниците започнаха проверки за нелегална продажба на пиратки и бомбички. В Бургас от днес забраниха и употребата на пиротехнически средства на обществени места.  

Полицаите проверяват дали обектите имат разрешително за търговия и съхранение на пиротехнически средства и дали помещенията, в които се съхраняват, са подходящи. Старателно се оглеждат и всички изделия.   

Оказва се, че купувачите често са самонадеяни и не спазват инструкциите

„Примерно им обясняваш – на римската свещ фитилът трябва винаги да е нагоре, то си има и стрелкичка. Но има доста клиенти, които казват: „Аз знам, паля я надолу" и затова се получават понякога и бели при неправилна употреба", обяснява Валя Неделчева, продавач.

Освен в магазините, пиратки и бомбички се продават и директно на улицата. Нелегалните търговци се активизират в дните непосредствено преди Нова година.   

„Много често се натъкваме на такива изделия с нарушена опаковка. При някои пък има изтичане на част от барута... и съответно като попадне в ръцете на някое дете, може да му скъса пръстите. Най-малкото, което може да стане", предупреждава  Диан Атанасов, нач. служба „КОС" към МВР – Бургас.

Пазарът е залят и от евтини светещи-гирлянди,

които се търсят заради ниската им цена. Качеството им обаче също е съмнително.

„Захранващият шнур не трябва да бъде двупроводен, т.е. трябва да  бъде с допълнителна изолация, щепселът да е със зазимителна клема. Освен това разстоянието между щепсела и първата лампичка трябва да е минимално 1500 мм, т.е. метър и половина", заяви инж. Желязко Цинов, началник на Регионален отдел „Надзор на пазара" в Бургас.

Притеснен от камерата, собственикът на верига магазини, в които се продава предимно китайска украса за Коледа, изгони екипът ни.   

Светещата украса е под контрола на Агенцията по метрология. Честа практика, на която се натъкват инспекторите, е търговците да лепят допълнително етикети, които заблуждават. Такива изделия са опасни и могат да предизвикат токов удар или пожар.