"В Комисията за контрол на ДАНС са подадени всички документи, които определят начина на функциониране, изграждане и организация на ДАНС. Това е със законови, подзаконови правилници, инструкции, всевъзможни такива устройствени документи. Сред тях има и отчет за дейността на ДАНС, прегледах, прочетох повечето от материалите, прочетох до край отчета, няма такова нещо. Няма такъв доклад, който да съдържа имена", заяви в студиото на предаването "Тази сутрин" лидерът на ДСБ и председател на Комисията за контрол на ДАНС в Народното събрание Иван Костов.  

"В момента се прави обстойна проверка по всички канали, защото, ако се проверява само официалния път, по който това се възлага и се изпълнява, и се извежда по предвидения от тези всичките материали, за които ви казах, начин, тогава проверката е много бърза, но се проверяват и всички други възможни начини. Включително дали е възможно по незаконен начин да е възлагано на който и да е служител, тук да изключим г-н Петко Сертов, тоест да го включим, но да не го споменаваме изрично, за да не изглежда, че нещо правим интрига срещу него, който и да е служител, ако е получавал задача пряко от министър-председателя и му е съобщавал определена информация, извън установения ред, това в също тежко закононарушение.
 
Г-н Станишев чрез централата на БСП отрече да е възлагал и да е получавал такъв доклад. Отрече и президентът да е получавал чрез своя говорител. Г-н Борисов, сегашният премиер, въобще не трябва да коментира това, което вие ме карате да коментирам – думите на някакъв служител, ще се върнем, ако искате на него специално, но той в никакъв случай не трябва да пада на това ниво, да коментира такива неща".

"Остава да видим резултатите от проверката", каза още лидерът на ДСБ. "Заданието е да се проверки всички доклади, които имат характера на описания дали са възлагани, извеждани, кога са възлагани, кога са извеждани, по чия инициатива, кой ги е поръчал. И съответно, ако никой не ги е поръчвал, да се види дали има следи от такива действия, защото, вижте, системата е така устроена, че дори да се вземе информация от някоя от базите данни, така да кажем, на ДАНС, за да се напише доклад, се оставя след. Белези има, така че има нужда от време, за да проверят всички – дали някой действително не е влизал в масивите, дали не е боравил с данни, дали не е правил такива проучвания, това ще се установи, така че има нужда от малко време.

Службите са длъжни да следят всички знаци за нарушение. Те са длъжни да информират правителството за всички сигнали, за всички елементи на съмнения, защото, когато съмненията взаимно започнат да се потвърждават, се получава основателно съмнение за дейността на определен министър. Примерно, за него се говори, че злоупотребява и така нататък. След това – за него се разбира, че е променил начина си на живот, че е започнал да харчи нашироко и т.н., след това се разбира, че има други подобни елементи. И тогава всичко това се насъбира и се превръща в основателно съмнение. Тук вече трябва да се действа административно. Министър-председателят трябва да освободи тези служители, които създават достатъчно основателни съмнения, че вършат нередности", заяви още Костов.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето