Окръжната прокуратура в Благоевград е образувала дело за причините, довели до смъртта на детето, което се удави по време на зелено училище в хотелски басейн в Банско.

Засега разследването е срещу неизвестен извършител. Регионалният инспекторат по образованието в София също проверява как е организиран детския лагер.

Игри на чист въздух в планината и около басейна в хотела. Така започва зеленото училище в Банско за ученици от 1 до 5 клас и учители от софийското частно училище "Св. Георги". Но още първия ден екскурзията е помрачена от инцидент на басейна.

При скок във водата едно от момичетата потъва. Опитите да бъде спасена не успяват. 

"Децата са си били в самия басейн и са се занимавали. Има точно стриктен график, по който били в басейна. Класните ръководител, плюс учителят по физическо възпитание. Нашият учител по физическо е и спасител", обясни Даниела Северинова.

Според разследващите - в басейна към хотела не е имало спасител. Медицинската експертиза ще установи каква точно е причината за смъртта и има ли виновен по случая.  

Според изискванията на закона всяка ученическа екскурзия се организира по строги правила. Училището сключва договор само с лицензирани туроператорски фирми.

В представените документи в инспектората има инструктаж и конкретни правила за къпането в басейна. Според записаното - задължително е присъствието на ръководителите на групи и на спасител. Децата трябва стриктно да изпълняват напътствията му.

"Те могат да бъдат осигурени в документацията, но дали са били на място и дали са изпълнили своите ангажименти. Грижата за децата е важна и това трябва да е ангажимент и на фирмите, и хотелите, които допускат деца, защото да се допуснат деца в басейн без да има дори само един спасител, според мен е непростимо", заяви Ваня Кастрева.

Директорът на училището е представил своя доклад за инцидента.

"В своя доклад директорът пише, че до децата са били петима възрастни. Не знам колко бързо са реагирали и как", допълни Кастрева.

Резултатите от проверката на Инспектората ще бъде готова в началото на следващата седмица. Ще бъдат докладвани и на министъра на образованието, който има правото, ако бъдат констатирани груби грешки, да отнеме лиценза на училището.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето