Цял автобус пътуващи от София за Виена също настояват за обезщетения. Заради технически проблем на превозното средство, хората пристигат почти с едно денонощие закъснение в столицата на Австрия. Екип на bTV разказва за това как, заради изпуснати срокове един от пътниците за малко не загуби университетската си стипендия.

Светла Попова изпраща дъщеря си на автобус пътуващ за Виена точно в 16 часа на 31 август тази година. По-късно, около 2:30 ч. сутринта разбира по телефона, че автобусът се е повредил точно на сръбско-унгарската граница. На това място няма магазини за храна и напитки. Автобусът също не е зареден с продукти. Оказва се, че повредата не може да бъде оправена и трябва да се изпрати автобус от Виена, който до прибере пътниците. Така хората прекарват повече от 12 часа на границата.

"Помислих си колко сме безотговорни един към друг, колко сме безотговорни и в такава ситуация една подобна фирма трябва да има резервен вариант за да спаси нещата", признава Светла Попова.
 
От фирмата обясниха, че са направили опит да осигурят сръбски автобус, който да извози пътниците до Виена, но без успех. Те изпаднали в паника. Много от тях не са успели да отидат на работа, т.е. са изгубили пари. Дъщерята на Светла, която е студентка във Виена е изпуснала сроковете за общежитие и за стипендия, с която се издържа.

"На мен лично ми костваше това, че не можах да си взема ключовете за общежитието за което всъщност си бях платила и нямаше къде да спя. Добре, че имаше колеги при които да се приютя. Също така имах уговорена среща с фирмата, която ми изплаща стипендията, а тя не се случи и имаше опасност да изпусна тази стипендия и да не продължа да уча тук", обяснява Тина Попова.

Пътниците от автобуса са направили подписка, с която настояват за обезщетения. За да ги получат, трябва да докажат в съда, че инцидентът им е нанесъл материални и морални щети. От фирмата превозвач обаче коментираха, че не необходимо да се стига до съд. Обезщетения ще има.

"След като имаме имената на хората, ги приканвам да се обадят в нашия офис и междувременно ще помислим за някаква форма на обезщетение. Най-елементарната и спонтанна идея, която му хрумва е следващото им пътуване", заяви управителят на фирмата превозвач Марио Начев.

Освен безплатно пътуване, в случая на студентката Тина Попова, фирмата може да поеме и разноските за нощуването извън общежитие.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето