Соломон Паси отправи критики към действията на близките на обвиняемите. Министърът съобщи, че ще замине за Джамахирия в най-сокро време. Покатната получил преди два дни от сина на Муамар Кадафи.

Миналата седмица съпругът на обвиняемата Валя Червеняшка предприе двудневна гладна стачка, а дъщерите й и Иван Ненов изпратиха писмо до президента с молба да се ангажира лично с делото.

"Преди всичко искам да кажа, че обвиненията срещу Петко Димитров са напълно безпочвени. Той е най-добрият дипломат, с който някога съм работил. Ако можеше с гладна стачка да се постигне нещо, аз щях да съм първия, който ще я обяви", каза министър Паси.

Сега според Паси правителството трябва да се концентрира върху българо-либийските отношения, а по процеса да работят адвокатите.

В момента в Триполи е българският защитник на шестимата Пламен Ялнъзов.

"Има решения, които самите подсъдими трябва да вземат. Въпросът е в това дали да се поиска ускоряване или не. Това е в правата на шестимата. Те трябва да инструктират адвокатите си какво да правят, а не правителството или някй друг", допълни министърът на външните работи Соломон Паси.

До два месеца ще бъде готова експертизата, която ще обясни причината за епидемията в детската болница в Бенгази. Във Франция и Италия професорите Колизи и Монтание работят по доклад, който трябва да установи кога и по какъв начин е започнало заразяването. Не е ясно обаче дали документът ще бъде допуснат като доказателство.