България ще обяви позицията си по енергийните проекти, в които е партньор с Русия, след като се запознае в детайли с договорите, сключени от предишното правителство. Това отново подчерта премиерът Бойко Борисов на срещата с руския си колега Владимир Путин в Полша, съобщи правителствената информационна служба.

Договорено е работна група от руската страна да пристигне в София и заедно с българските експерти да бъдат обсъдени подробностите по поетите досега ангажименти от двете страни. Според премиера Борисов за подробното запознаване с договорите и поетите с тях ангажименти ще са необходими между два и три месеца.

Министър-председателят на Руската федерация не изключва възможността за отказ на руската страна от реализацията на някои големи енергетични проекти в България, предаде ИТАР-ТАСС. Той заявил това на срещата си с Борисов.

Българският премиер съобщил, че българското правителство ще продължи анализа на целесъобразността на реализацията на проектите за строителство на АЕЦ Белене и нефтопровода Бургас-Александруполис, като отбелязал, че по-рано членовете на българското правителство не са имали възможност напълно да се запознаят с подробностите на междуправителствените споразумения по тези проекти.

С разбиране се отнасяме към необходимостта новият кабинет да се запознае с тези проекти. Ако по силата на някакви вътрешнополитически причини от изборен характер вашите специалисти не са имали възможности да се запознаят с тези документи, ще положим всички възможни усилия за това", обещал Путин.

Путин подчертал, че всички проекти са насочени към това да бъде издигнат статутът на България като крупен транзитьор на енергоресурси и да й се даде възможност да спечели от това.  

Ако по силата на някакви причини и определен анализ вашето правителство сметне, че един или друг проект не отговаря на интересите на българската страна, уверявам Ви, уважаеми господин премиер-министър, няма да има никакви проблеми в нашите междудържавни отношения. Ние няма да осъществяваме този проект, който не устройва България.

Ще тръгнем по друг път. Русия ще реши този проблем по друг начин, казал Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС, добавяйки, че и в този случай правителството ще намери други възможности за сътрудничество.

Руските издания коментират срещата между премиерите на Русия и България, които присъстваха на възпоменателните церемонии за 70-годишнината от началото на Втората световна война в Гданск, Полша.

Русия може да се откаже от някой проект в България, пише московското издание "Комерсант". Премиерът на Русия Владимир Путин призова правителството на България да вземе решение по съвместните енергийни проекти възможно най-скоро и заяви готовност да предостави цялата необходима информация.

"Ако по някаква причина вашето правителство сметне, че даден проект не е в интерес на България, аз съм сигурен, че това няма да създаде проблеми в нашите отношения", казал Путин. По думите му Москва ще намери друг път и ще намери други проекти за сътрудничество със София.

Русия и България преговарят

за строителство на газопровода "Южен поток" и нефтопровода "Бургас-Александруполис", припомня изданието. "Единственото, което искаме, е да вземете решение възможно най-скоро", заяви Путин, цитиран от "Комерсант".

"Вече много години обсъждаме "Бургас-Александруполис", а все пак става дума за 280 километра", каза Путин във връзка с тръбопровода, за който двете страни преговарят от 2002 г., пише "Вести.ру".

"Ние вече построихме тръбопроводната система за пренос на нефт от Източен Сибир до китайската граница с дължина 1500 км и скоро ще построим още 2000 км до Тихия океан. И това само за две години. А "Бургас-Александруполис" обсъждаме вече 7 години. Кажете ни "не" и приключваме темата", подчерта Путин.

В отговор Борисов обясни, че новото правителство в София не е имало възможност да се запознае с информацията по проектите и обеща, че България ще даде отговор за "Бургас-Александруполис" до един месец, пише "Вести.ру".

Кабинетът ще анализира целесъобразността на проекта за строителството на АЕЦ "Белене" и газопровода  "Бургас-Александруполис", посочи Борисов, цитиран от "Ведомости".

България не вижда проблем за реализацията на "Южен поток" на своята територия, каза Борисов. Колкото до "Бургас-Александруполис", с него има само един проблем, по който ще има два местни референдума - това е екологичното равновесие на крайбрежните зони, подчерта Борисов.

"Българската общественост трябва да се убеди, че проектът е полезен за България. В такъв план ще можем да работим успешно и в мое лице вие ще намерите партньор. Трябва обаче да се запознаем с подробностите", каза българският премиер.

Партия ГЕРБ няма абсолютно мнозинство в парламента и затова правителството ще трябва да убеди депутатите, че всички енергийни проекти са полезни за България, каза Борисов, цитиран от агенция Интерфакс.

Премиерът благодари на Путин, че руското правителство даде срок на България до ноември да се запознае с всички подробности, свързани с проектите. По неговите думи българските министри са готови за среща  с руските си колеги, на която да се запознаят с детайлите по договорите за енергийните проекти с Русия, предаде Интерфакс.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето