Новото ръководство на Министерството на земеделието и храните прави всичко възможно да се изчистят проблемите, свързани с преките плащания и да започнат и плащанията на глава животно. Това заяви днес министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в Благоевград. Той се срещна с ръководствата на всички регионални структури на МЗХ и земеделски производители от района.
    
Министърът съобщи, че днес се е запознал с проблемите в работата на земеделските служби в област Благоевград. Той посочи, че има резерви по отношение дейността на определени служби, като даде за пример Националната служба за съвети в земеделието, която предстои да бъде преструктурирана. Найденов отбеляза, че целта на реформите в службите е земеделски производители да бъдат по-добре информирани относно възможностите за подпомагане, които предоставя ЕС.
    
Министърът коментира, че заплатите в общинските служби по земеделие са обидно ниски и пое ангажимент това да бъде променено. Той съобщи, че новият изпълнителен директор на Държавния фонд "Земеделие" Калина Илиева е поискала одит от Сметната палата за работата на предишното ръководство. Министърът добави, че в момента текат проверки в областните служби по земеделие, като предстоят проверки и в общинските служби.
    
Заедно с журналисти министърът посети магазин в Благоевград, където провери етикетите на стоките. Пред представители на медиите Найденов посочи, че бъдещият регламент предвижда производителите да изписват текста на етикетите с по-едър шрифт.
    
До края на годината ще бъде сформирана Агенция по безопасност и контрол на храните, посочи министърът. Приоритет на агенцията ще бъде контролът върху качеството на храните, а не само тяхната безопасност, уточни той.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето