Вариант 2 беше изтеглен днес за втория държавен зрелостен изпит по предмет по избор от септемврийската сесия на матурите. За изпита предварително желание за участие са заявили 11 306 зрелостници, като най-много са подадените заявления по предмета "География и икономика" - 8059. По-малко зрелостници ще се явяват по чужд език - френски, испански и немски.
    
На сесията през септември се явяват зрелостниците, изкарали оценка слаб "две" на матурите през май тази година, или които не са се явявали тогава на нея. Зрелостниците, които не издържат двете задължителни матури, не могат да получат дипломите си за завършено средно образование.
    
За гарантиране на секретността на държавните зрелостни изпити, тестовете за тях са на компактдискове, като ще се отварят само с пароли във всяко училище, както на сесията през май. На хартиен носител са листовете с отговорите, идентификационните бланки и свитъците за изпитите. Хартиените носители ще имат два вида защита.
    
Официалното обявяване на резултатите от матурите се очаква да стане преди крайния срок, който е 15 септември, тъй като броят на зрелостниците е малък.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето