От днес Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) намалява заплатите на iлужителите си с 30 на сто. 

Мярката е заложена в Колективния трудов договор (КТД), подписан по-рано тази година. Шефът на компанията Антон Гинев поясни, че остатъкът от парите остава дължим и ще се изплати след 1 януари 2010 г. заедно със законно установената лихва.

Мярката е в изпълнение на заложени в КТД клаузи в случай на недобри финансови показатели, каквито компанията има в момента. Тя се налага само за три месеца - септември, октомври и ноември.

Антон Гинев добави, че 30-процентното съкращение на заплатите е първата от набелязаните антикризисни мерки на компанията за преодоляване на дефицита, който е 50 млн. лева. Приходите на НКЖИ са спаднали с 20 на сто през първата половина на тази година, а недостигът за изплащане на трудовите възнаграждения е 35 млн. лева.

В 13 от линиите компанията има големи загуби - над 8.5 млн. лева, но решението за закриването им е крайна мярка и не може да бъде взето от компанията, посочи Гинев.

Авансът за август ще бъде изплатен до 2 септември, а заплатите за юли - до края на същия месец.

Синдикалистите определиха повечето от мерките в антикризисната програма на НКЖИ като неприемливи. Според Петър Бунев, председател на Синдиката на железничарите в България, закриването на железопътни линии ще доведе до съкращаване на 644 работещи в тези станции.

Съкращаването на персонал от останалите негубещи линии може сериозно да застраши сигурността на движението, посочи Бунев. Синдикалистите смятат, че съкращенията по-скоро следва да бъдат сред служителите в администрацията.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето