Цистерна с 60 тона солна киселина се преобърна при маневра на товарен влак в района на разпределителната гара на Горна Оряховица.

Гражданска защита съобщава, че от цистерната е изтекло голямо количество киселина и се е образувал отровен облак.
Застрашени от обгазяване са Горна Оряховица, Велико Търново и селата Самоводене и Първомайци.

На място работят екипи на регионалното звено "Пожарна и аварийна безопасност" и на "Гражданска защита".


Инцидентът е станал малко след два и половина часа на обяд. При маневрата на товарния влак са дерайлирали 6 вагона.

Отровен облак, образуван от разлятата при жп катастрофа солна киселина се придвижва по течението на р.Янтра над района на гара Горна Оряховица и селата Първомайци и Самоводене, съобщиха от "Гражданска защита" във Велико Търново. Поради възможни рискове за здравето пътниците от влаковете, преминаващи край гара Горна Оряховица, да не отварят прозорците на вагоните. Жителите на населените места в засегнатия район трябва да останат в закрити помещения до ликвидиране на последиците от аварията. Хората, които се налага да бъдат на открито, да дишат през кърпи, напоени с разтвор от хлебна сода, съветват от "Гражданска защита".


Ситуацията с пробитата цистерна е овладяна, съобщи за Би Ти Ви  началникът на сектор "Управление на кризи" в "Гражданска защита". Токсичинят облак, който е в радиус 150 метра от мястото на катастрофата се разсейва.

Пострадали и отровени засега няма. Въпреки това "Бърза помощ"- Велико Търново има готовност да реагира при нужда. Районът на произшествието е отцепен от Пътна полиция.

Районната инспекция по околната среда не е регистрирала замърсявания.