Две хиляди сто четиридесет и две са проверените в страната питейни и увеселителни заведения, заради трагедията в дискотека "Индиго", съобщиха от дирекция Национална служба полиция. Съставени са 1 544 предупредителни протокола.

Проверката беше наредена от вътрешния министър Георги Петканов.

Проверките са съвместни на служители от Полицията,  Пожарна и аварийна безопасност, представители на ХЕИ, Териториална данъчна дирекция,  Дирекция "Национален строителен контрол" и териториалните общини.

В София са проверени 146 питейни заведения и 47 дискотеки.  Тази проверка не е първата.

Дискотека "Индиго" отговаря на всички изисквания за пожарна и аварийна безопасност, има пет изхода, казаха от Националната служба "Пожарна и аварийна безопасност".

Проверките не могат да се считат за окончателни, а резултати са на база установеното към момента. Трябва да отворят район "Средец" и Столичната община,  за да видим документите на "Индиго",  които са при тях , казаха от Строителния надзор.

"Трябва да се види какво се съхранява. По-важното е че няма разрешение за ползване, което е и последният  документ, необходим на дадена сграда да функционира", поясни Адриана Стоянова от ДНСК.

"В района на дискотеката не е имало сигнал за дадена опасност, въпреки че е има наши хора в района, за в бъдеще организацията на пропускателния режим трябва да е под контрола на полицията", заяви полковник Павлин Димитров, зам.-директор на ДНСП.

Проверяват се заведенията в подлезите, както и дали в заведенията се сервира алкохол на деца под 18 години. Проверките продължават.

Бар “Калигула” в Пловдив и още четири заведения в района ще бъдат затворени заради нарушения на изискванията за безопасност, заяви директорът на РДВР-Пловдив полк. Илиян Йорданов.

Заедно с кмета Иван Чомаков се обмисля забрана младежи под 16 години да посещават заведения, в които се сервира алкохол.

 Заповедта вероятно ще излезе в първия работен ден след Коледа. Кметът е обещал, че ще бъдат проверени всички институции, които издават разрешителни за питейните заведения.