Неприятна празнична изненада за десетки домакинства в столицата. Дни наред много хора са принудени да изкачват стотици стълби, защото останаха без асансьори. Причината - част от фирмите за поддръжка спряха много асансьори с технически проблеми, след проверка на Агенцията за технически надзор.

Кога ще свърши изкачването по стълбите?

След серия репортажи в медиите Агенцията по мелиорации и технически надзор направи изненадваща проверка в София - проверени са 618 асансьора, само в 16 са намерени нарушения и то несъществени като неизправен предпазен праг или липса на бутон "стоп" в кабината.

Според контролния орган обаче, по-голям е проблемът с фирмите за поддръжка - инспекторите масово не правели задължителните технически прегледи, а част от блоковете дори се обслужвали от техници, които нямат разрешение за това. Обратното - самите асансьорни техници видяха преднамереност в проверките на Агенцията за технически надзор.

Вече 10 дни живеещите в тази 6-етажна кооперация в столичния квартал Зона Б5 използват само стълбите. Асансьорът от години е с махната решетка, но сега е спрян, докато не се намерят пари за ремонта й.

Според Българската асансьорна асоциация у нас почти няма изправни асансьори, което противоречи на данните от проверката на Агенцията за технически надзор. В произволно избран блок асансьорът е с чип, изглежда добре. Но устройството за претоварване не функционира.

"В 99% от всички асансьори устройството за претоварване не функционира", каза Николай Маринков, Българска асансьорна асоциация

Сравнение извън София

И в Благоевград повечето от асансьорите са в окаяно състояние. Според техниците проблемът не може да се реши изведнъж със спирането на някои асансьори.

"А е необходимо да бъдат предупредени хората какво трябва да се направи и да се намери начин с държавата това да се случи в разумни срокове", каза Николай Маринков.

Всеки ден асансьорите у нас превозват много повече хора, отколкото например градският транспорт или колите - затова от бранша настояват за още проверки за техническите неизправности, но отстраняването им да става след гратисен период.

Не можехме да получим официално становище по темата от Агенцията по метрология и технически надзор, защото отговорните лица там са слели празничните си дни. Извън спора между тях и самите техници можем да кажем, че вариант за решаване на хилядите проблеми на асансьорите у нас, към който вече се гледа, е намирането на евросредства за ремонти.