Българската ябълка е по- вкусна от всички други които се предлагат на нашия пазар, твърдят производители от русенското село Екзарх Йосиф. В чест на вкусния плод, хората там са определили 22 август за празник на ябълката.

Освен, че е вкусна, ябълката е и много полезна. Хората в село Екзарх Йосиф казват, че дължат доборото си здраве на това, че през годините освен, че са произвеждали, са и изяли много ябълки.

"Този плод е намерил добро място за виреене и всички сортове ябълки виреят на територията на Екзарх Йосиф", каза Илия Денев, кмет на с. Екзарх Йосиф.

В селото почти всички имат ябълкови градини, но най-известен е разсадникът на професор Атанас Митков, от който се снабдяват с овошки в цялата русенска област.

" Това е устойчивата на болести ябълка флорина. На пазара, когато се появят най- различни сортове, тази се разпродава най- бързо", обясни проф. Митков. 

В света има около 10 хиляда сорта ябълки. В България те са около 500, но одобрените от държавата са много по-малко. Въпреки, че на пазара у нас има големи, примамливи на вид ябълки от цял свят, професорът твърди, че българската ябълка е с най-добри вкусови качества.

"Огромните, големите ябълки са в резултат на прекалено торене и поливане и, ако почвата е не много богата, те стават безвкусни. Българската ябълка е, първо, много вкусна - сладко-кисела, има много съдържание на витамини, хрупкава е, добре се съхранява, добре узрява и от всичко е най- доброто. Един и същ сорт, отгледан в Италия, Гърция и България, в България ще бъде по-вкусен, по- добър, заради климатичните условия", допълва професорът

Денят на ябълката в Екзарх Йосиф бе отбелязн с изложба на местни производитнели на овошки и, разбира се, с празнично настроение.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето