Синтетичните наркотици от вида на амфетамините са по-разпространени от хероина и кокаина и са се превърнали във втория по популярност наркотик в света след канабиса, сочи публикуван доклад на ООН.

Според проучването през последните пет години производството на синтетични наркотици е обхванало нови региони, изградени са нови производствени бази и търговски маршрути.

Амфетамините са привлекателни за милиони наркомани в целия свят, защото са достъпни, удобни и често се свързват със съвременния и динамичен начин на живот, се подчертава в доклада.

Незаконното производство на метамфетамини в Югоизточна Азия е продължило, въпреки значителното увеличаване на конфискуваните количества - от 32 млн. хапчета през 2008 г. до 133 милиона миналата година. Мианма продължава да е главен производител на метамфетамин, но са се появили и нови бази.

Индонезия се е превърнала в основен производител на екстази и заплашва да замени Холандия като главен регионален доставчик на висококачествената парти-дрога.

В Европа нарастват доказателствата, че се разпространява производството на метамфетамини вместо на по-евтините амфетамини. Според доклада на ООН незаконни лаборатории на метамфетамини са били разкрити за първи път в Австрия, Беларус, Литва, Полша и Португалия.

Африка, която от години изглежда спасена от заплахата на стимуланти от типа на амфетамините, сега също е на картата.