Посланиците на Германия и Франция у нас не смятат за реалистична идеята за обединение на двете страни. Такъв призив бе отправен преди два дни от еврокомисарите Гюнтер Ферхойген и Паскал Лами.

Тази вечер посланиците на Германия и Франция дадоха съвместен прием по случай 40-годишнината от подписването на Елисейския договор.

Отбелязвайки годишнината от подписването на Елисейския договор посланиците на Франция и Германия в София бяха категорични, че отношенията между двете държави трябва да стават все по-близки. Въпреки това и двамата обаче смятат, че страните им ще продължават да се развиват самостоятелно.


"Смятате ли, че е реалистично да се говори за обединение на Франция и Гермация в определен момент в бъдещето?", бе въпросът на Би Ти Ви към посланиците на Франция и Германия.

"Не, не това е въпросът", каза Жан-Лу Кюн-Делфорж, посланик на Франция в София.


"Не, ние не мислим за такова нещо, това е изключено. Но, ще подобяваме отношенията си, ще се сближаваме за доброто както на нашите две страни, така и на цяла Европа", каза
Урсула Зайлер-Албринг, посланик на Германия в София.

Пред гостите на приема премиерът Симеон Сакскобургготски обясни, че Елисейският договор може да бъде добър пример за страните от Западните Балкани - да живеят заедно, с поглед обърнат към бъдещето, а не към миналото.