Докато е избивал младежите на остров Ютьоа, убиецът Андерш Брайвик е слушал музиката от филма „Властелинът на пръстените: Двете кули". Според адвокатите той има психически отклонения. Предполага се, че е взел наркотици преди нападенията, за да се чувства по-силен.

Полицията обмисля възможността да обвини автора на жестокото клане в престъпление срещу човечеството, което се наказва с 30 години затвор. В Норвегия максималната присъда за каквото и да е нарушение на закона е 21 години.

Норвежката телевизия излъчи интервю с бащата на извършителя. 76-годишният бивш дипломат Йенс Брайвик живее в малко селце в Южна Франция.

През последните дни неговият дом се охранява от жандармерия. Разбрал какво е извършил синът му в интернет и първо си помислил - това сигурно е грешка: „Казах си: „Възможно ли е това?!” Това не е вярно. Но постепенно осъзнах, че е вярно, въпреки че за мен бе напълно неразбираемо как такова нещо може да се случи”.

И допуска, че синът му може да е психически болен: „Няма друг начин да се обясни. Нормален човек не би извършил такова нещо”.

Една от причините баща и син да не поддържат връзки е, че Йенс Брайвик не е одобрявал крайнодесните възгледи на сина си: „Той се присъедини към радикалната крайна десница. За мен това беше неразбираемо. Гледните точки, които изразяваше, бяха толкова крайни. За мен беше трудно да ги разбера”.

Йенс Брайвик описва сина си като обикновено момче, малко затворено, но без някакви крайни виждания. Поне докато станал тийнейджър, когато баща и син се отчуждават и престават да се виждат.

„И занапред никога повече няма да го потърся. В най-тежките ми мигове като баща смятам, че вместо да убива всички тези хора, е трябвало да се самоубие”, казва бащата.