Увеличаващият се въглероден двуокис в атмосферата променя баланса на аминокиселини и минерали в зърнените култури и намалява протеина в тях, съобщи "Ню сайънтист", позовавайки се на германско изследване.

Учени от университета Хохенхайм установиха няколко сериозни промени в състава на жито, изложено на концентрация на въглероден двуокис, която се предвижда да бъде достигната към 2050 г. Сред тях са намаляване на съдържанието на желязо с 8% и увеличаване на оловото с 14%. И двете промени ще са с лош ефект върху човешкото здраве.

Учените установиха също спад на незаменимите аминокиселини, включително и на такива, важни за децата. Пшеницата, отглеждана при по-голяма онцентрация на въглероден двуокис, обикновено е с по-малки зърна и цената й пада.

Заради промененото съдържание на протеини тя има и различни свойства при печенето. Учените не могат още да посочат точните причини за променения баланс на хранителните вещества и минерали в пшеницата. Те изтъкват обаче, че според резултатите от опитите им азотните торове не могат да увеличат протеина в зърната.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето