Ръководствата на болниците трябва да изготвят финансови планове как ще изразходват бюджетите си за тази година. Ако болниците не изпълняват плановете, ще бъдат санкционирани.

На всеки 3 месеца директорите на болниците ще трябва да представят пред здравното министерство анализ на приходите и разходите. За тази година болничните заведения ще получат между 220 и 230 милона лева от държавния бюджет, като допълнителни 200 милиона ще дойдат по линия на Здравната каса. 43 милиона лева са предвидени за капиталови разходи и около 220 милиона за лекарства и консумативи. Болниците вече ще получават пари според броя на преминалите пациенти и спешните случаи.

Здравното министерство предвижда да се промени инструкцията за формиране на работните заплати в лечебните заведения. Идеята е лекарите да взимат допълнително пари от Здравната каса по клиничните пътеки.

В момента болниците имат около 20 милиона лева неразплатени задължения. Най-големите длъжници са здравните заведения в Стара Загора, Шумен, Пловдив и Перник.