Най-значимата, според специалистите, фотографска изложба за последните 20 години, от снощи е подредена в Националната художествена галерия. Фотосите са от 1916 г. до наши дни.

Изложбата "Българска фотография - избрано" се организира по повод 10 годишнината на Национално сдружение "Фотографска академия" и представя най-доброто от нейния архив.

"Аз лично не помня в България близките 25 години назад да са правени такива неща", казва Явор Попов, председател на НСФА

Росен Коларов е професионален фотограф повече от 30 години. За него тази изложба е своеобразно представяне на историята на българската фотография. "Ето я българската фотография, това е, имаме я, 20-те, 30-те години, 60-те, 70-те години, изключителна фотография. Тука можем да видим Петър Божков - фантастични фотографии, можем да видим Георги Георгиев, пред чиято снимка стоим. Никола Стоичков, Лоте Михайлова, това е , това са класиците на нашата фотография - наистина е фантастично", казва Росен Коларов.

И ако за професионалистите тази изложба има сантиментална стойност, то всеки от нас може да я посети просто за да се наслади на истинско фотографско изкуство. Изложбата показва изключително богатата палитра на българската фотография. Красиви пейзажи, лицата на българите отпреди близо век или София - разрушена от бомбардировките по време на Втората световна война, това са само част от нещата, които може да видите.

"Тук си дадох сметка, че началото на историята е фотографията. Едно парче реалност, хванато от фотографа и поставено някъде в културната памет, започва да се превръща в история, да трупа нашите погледи, да ги намотава около себе си, докато напусне своята проста реалност и започне да носи един важен смисъл, т.е. - превърне се в събитие. Тук има много уроци в правене на история", коментира доц. Георги Лозанов.

"Българска Фотография - избрано" можете да видите в Националната художествена галерия до края на месец август. След това тя ще посети и други галерии в цялата страна.

 

 

Култура & LifeStyle

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времетo