От ГДБОП прогнозираха бум по празниците на кражбите на финансова и лична информация през смартфони и таблети, които стават все по-разпространени и у нас.

В световен мащаб загубите от киберпрестъпления се изчисляват на над един трилион долара

Кражбите на данни в интернет все по-често са насочени към финансови институции, банки и фирми. Причината е, че там има концентрирани много потребители и огромна база данни. Сред най-модерните киберпрестъпления е създаването на така наречените „бот мрежи”.

„Страшното е това, че те превръщат в зомбита компютрите и ние не знам, че чрез тези мрежи и компютри се извършват престъпления. Има много форуми, в които те си обменят информация, купуват си кредитни карти, купуват си цели ботнет мрежи...”, обяснява Албена Спасова.

През празнивите има активизиране на потребителите, а оттам и на потоците информация

Някои хора пазаруват директно през мобилните си устройтсва, а киберпиратите чакат само това.

„Знаете, че чрез тези устройтсва се извършват различни услуги - разплащане, комуникиране и това е едно от най-модерните престъпления, а именно овладяването на тези мобилни устройства.
Да се спазват елементатни изисквания - да не се дава достъп, както физически, така и онлайн достъп, за да може то да бъде заразено и да стане достъпно за организираната престъпност”, посъветва Явор Колев.

Специалистите съветват потребителите да използват добре проверени платформи и сайтове, както при пазаруване, така и при общуване с други потребители.

Заради зачестилите компютърни престъпления 80 служители на МВР ще бъдат обучени

по международен проект за борба с киберпрестъпността. Това обяви пред журналисти министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Проектът е на стойност 100 000 евро и се разработва съвместно с Франция и Италия. Бенефициент по него е ГДБОП. Цветанов посочи, че проектът ще допринесе за развитие на българската национална форма за борба с киберпрестъпността.

По думите му 2 млрд. души в света са потребители на интернет,

което прави мрежата много атрактивна среда за развиване на организираната престъпност.