Сърбите разбуниха духовете у нас с твърдението, че шопската салата била сръбска. Антон Хекимян потърси мнението на трима специалисти.
Теорията на Иван Звездев (проверена)
Тази салата е създадена през 60-те от "Балкантурист" и по конкретно от Министерство на търговията, когато държавата България иска да направи туристическата си индустрия по атрактивна и иска да има в менюто си нещо по-различно от сланина, пръжки, чревца и туршия. И поглеждат къде – най-развитата държава до нас е Гърция, там има салата хорятики и общо взето се прекопира почти на 100%.
Салтата е едно съвременно ястие, което вече е част от разглезения начин в живот. Някога – една тенджера, боб, каша, хората хапват и отиват да работят.
Версията на доц. Асен Чаушев, президент на Международната ВИП академия по ресторантьорство "Интерменю"
Коренът естествено е от шопите. Нашето доказателство е, че всички германци или англичани и всички туристи, минали милиони през България, ако се разпитат, ще кажат с какво са запомнили България – с шопската салата започват винаги.
Нямаме историческа регистрация, но имаме твърдения – от шопите тръгва, главно за това, че има люта чушка в нея. Имаме свидетели – цял свят, че шопската салата е българска.
Има уеднаквяване на много ястия – балканска кухня.
Мнението на Георг Краев, етнолог
Това е една хубава глупост. Шопска салата си е шопска и е чисто българска. Да напомним на сърбите, че през Средновековието не е имало домати. У нас до 30-те години доматите са си консумирали зелени, защото се е смятало, че червените са отровни. Чак след 1935 г. започват да ядат червени домати.
Шопската салата е точно толкова известна, колкото и млечната, която през 60-те е наричана салата РСВ – сервираше се само в нощните влакове в ресторанта.
Имаме начин да я защитим – като се регистрира марката. Това, че ние не се грижим, естествено е, че други ще ги грабнат – на пазара на популярното биват много вкусно продавани. Така че, патент е потребен за нашата шопска салата.
Основни съставки
Краставица, домат, чушка (пиперка) – може печени, може сурови, оцет и олио. Салатата е с тегло 150 гр, а не 300-400 гр. Настъргваме твърдо сирене и люта чушка.