Хиляди жители на австралийската столица Канбера се борят с настъпващата огнена стихия. Пожарите в предградията досега изпепелиха 420 къщи и взеха 4 жертви. Лятната жега предизвика и пожари около Сидни, където се стеле пелена от дим. Властите в страната търпят все по-силни критики, че не могат да се справят със стихията.

Правителството изпрати пожарникари от други райони на страната в помощ на техните колеги в Канбера. Местното население също се включва в борбата с настъпващия огън с подръчни средства. Градските власти непрекъснато отправят призиви да не се губи присъствие на духа и всеки да вземе мерки за защита на дома си. Хората секат храстите около къщите и пълнят контейнери с вода, за да са готови при поява на пламъците в близост до къщата им. Борбата с огъня се затруднява от горещините, които достигат до 40 градуса на места, и от появилите се ветрове.

Споменът за летните пожари от миналото лято надвисна и над най-големия австралийски град Сидни. В Нов Южен Уелс се появиха горски пожари, които засега не застрашават града, но пушеците вече го достигнаха и по улиците се усеща остър мирис на дим.

В страната се разгаря полемика за неефикасността в действията на властите. Пожарникарите се оплакват, че няма координация. В Канбера местната пожарна не е била включена в разработването на плановете за борба с пожарите и поради това много домове не са били спасени.