Заради скандалното разтакаване на мъж между два града шефът на отделение "Уши, нос, гърло" в горнооряховската болница д-р Иван Гонгалов хвърли оставка. По разпореждане на шефа на болницата в Горна Оряховица д-р Миролюб Кожухаров всички лекари и сестри от УНГ са в отпуск от 12 август, предстои секторът да бъде закрит.

Патилата за семейство Величкови започнали след като 65-годишният Йордан се разболял от най-обикновена ангина. Състоянието му обаче се влошило и се наложило мъжът да бъде приет за лечение в болница. Изключително отпаднал и с висока температура, Йордан и жена му отишли в търновската болница с мисълта, че трябва да постъпят в отделение "Уши, нос, гърло". Останали обаче изненадани от отговора, който получили.

„Отделението от днес не работи, няма вече ушно отделение тука. Аз го държа, водя го, виждат, че що не е припаднал”, разказва съпругата на Йордан Кина Величкова.  

След като ги отпращат от великотърновското отделение, Йордан и Кина търсят лекар в горнооряховската болница. От там по телефона им съобщават, че въобще няма смисъл да се разкарват до града и е по-добре да търсят помощ другаде. Насочили ги към Габрово и Плевен.

„Вече ние нямахме изход - тръгнахме, виждаме го - той започна да обръща очи, започна да изпада в безсъзнание, прежълтя и само на пресекулки въздух си поема. И викам на дъщерята давай за Габрово, най-близката болница е в Габрово”, обяснява жената.

В Дряново полицаи спират колата на Йордан, но след като виждат колко е зле, дори ескортират семейството до габровската болница. След няколко животоспасяващи интервенции и операция на гърлото, габровските лекари успяват да спасят Йордан. Дори и час закъснение обаче е можело да коства живота на човека.

„Човекът беше хоспитализиран наистина в много тежко, увредено състояние, макар и на самоход. Установи се голям флегмон, т.е. огнище с голяма гнойна колекция, назначи се антибиотична терапия”, разказа д-р Димитър Димитров - специалист "Уши, нос, гърло”.

След десетдневно боледуване, на косъм от смъртта, едва от ден, Йордан Величков може да преглъща самостоятелно и да говори. Мъжът все още не може да се съвземе от преживения шок.