Полицай от Хасково пострада при задържане на престъпник, обявен за общодържавно издирване. Старши полицай Радко Димитров, който многократно е награждаван за добрата си служба, днес лежи в хасковската хирургия, с множество охлузвания и сътресение на мозъка.

Как униформеният попадна в болницата и каква е съдбата на престъпника, вижте в следващия репортаж.

Екшънът, който прикова полицай Димитров към болничното легло, започва снощи малко след 8 ч. вечерта. В полицията се получава сигнал, че телефонни измамници се опитват да вземат пари от възрастни жени от Хасково, по схемата - пострадал в катастрофа роднина. Към адреса, отпътува полицейски патрул, който случайно засича в района двама криминално проявени, обявени за издирване. Единият побягва, а другият оказва съпротива, разказва полицай Димитров.

"Използвах физическа сила, за да го спра. Продължи да ми оказва съпротива. Побягна и след това използвах стоп - патрон, с който го спрях и го задържах", разказва старши полицай Радко Димитров.

В мелето полицаят си удря главата и е откаран в хирургия за лечение. Той е със сериозна травма на главата, със сътресение на мозъка. В момента е без опасност за живота, съобщи д-р Живко Атанасов, хирург.

20-годишният престъпник, издирван за множество кражби, получава стоп патрон в глезена на крака. Освидетелстван е и откаран в ареста, а лицето му остава скрито за обществото, защото законът го закриля. Срещу него и аверът му, който полицията все още издирва вече има повдигнато обвинение за оказване на съпротива на полицейско разпореждане.

"Те са престъпници. За нас са такива. Те са от другата страна. Ние си изпълняваме задълженията, пък от там насетне - да става каквото трябва", коментира Димитров.

Старши полицай Радко Димитров ще остане в болница до края на седмицата. За деветте години служба, той е награждаван 7 пъти

Междувременно стана ясно, че пенсионерка от Пловдив е била измамена с 20 хил. лева по класическата схема "катастрофа с роднина". На домашния телефон на 78-годишната жена се обадил мъж, който се представил за следовател. Той обяснил, че дъщеря й и зет й са задържани заради причинена от тях катастрофа, при която е пострадало 10-годишно дете.

За "освобождаването" им от ареста бил необходим подкуп от 20 000 лева, които по-късно възрастната жена предала на непознат мъж.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето