
Лекарите съветват да внимаваме как се храним в летните жеги. Според специалистите - от това какво ядем, зависи колко леко ще понесем горещините.
Станало е време за обяд и вие решавате да утолите глада си дюнер от почти половин килограм месо:
"Основно за обяд, почти всички си взимаме дюнер, защото е по-лека храната и по-приятно".
Когато навън е 35 градуса не е без значение какво точно ще изядем на обяд.
"Нашето тяло като усвоява храната, я "разцепва", разцепването на химически вещества води до освобождаване на топлина. Колкото е по-преял е човек, толкова му е по-топло, колкото по-леко се е хранил, толкова по-лесно се справя с горещината.
Различните видове храни, при своето „разцепване” отделят различно количество топлина, месата, например, белтъците, "разцепвайки се", отделят много топлина и затова те не са подходяща храна през тази горещина", обяснява д-р Сотир Марчев.
По-подходящи са плодовете и зеленчуците, защото отделят по-малко топлина при разграждането им, но българинът си е предимно месояден. Въпреки уникалността си, добре е всеки един от нас да има едно на ум с какво и в какви количества се храни в летните жеги.
