Хранителна добавка, използвана в маргарина, майонезата и шоколада, може един ден да помага за намаляването на риска от развитието на диабет, високото кръвно налягане и сърдечносъдови заболявания, съобщи "Сайънс дейли".
    
Учени от университета на Вашингтон са идентифицирали вещество - съставна част на хранителната добавка лецитин, което в черния дроб помага за преработването на мазнините и глюкозата.
 
Специалистите вярват, че един ден лецитинът може да се използва за контрол на липидите в кръвта с цел да се намали опасността от развитието на различни заболявания. Лечението ще се прилага чрез храната, вместо чрез лекарства.
    
Лецитин се открива във висока концентрация в яйчния жълтък, соевите зърна, зърнените храни, рибата, зеленчуците, маята и фъстъците.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето